Beleggers lopen storm voor bitcoin-futures

Beleggers lopen storm voor bitcoin-futures

Futures zijn beleggingsproducten waarmee je kan speculeren op de koers van de bitcoin. Je moet zelf geen cryptomunten kopen om toch te kunnen deelnemen aan de handel in bitcoin-futures. Bovendien kunnen kopers en verkopers zich daarmee indekken tegen prijsschommelingen.

Veel grote beleggers kijken er al maanden naar uit om een graantje te kunnen meepikken van de hallucinante koersstijgingen van de bitcoin. Dat is sinds gisteren middernacht mogelijk.

Zeepbel

Het was alleszins geen valse start. Na tweeënhalf uur werd de handel even stilgelegd en na vier uur een tweede keer, wegens te hevige koersschommelingen. De contracten bereikten een piek van 25% boven de startkoers.

Volgens kenners neemt het risico toe dat de zeepbel zal knappen, nu ook dergelijke grote spelers zich mengen. Voorlopig lijkt het die vaart nog niet te lopen. Ook de waardering van de bitcoin zelf steeg nog met meer dan 4% tegenover vrijdag. De cryptomunt werd gisteren verhandeld voor bijna 17.000 dollar (14.400 euro).

Volgende week volgt een nieuwe grote test. Dan lanceert de Amerikaanse beurs CME, een rechtstreekse concurrent van CBOE, zijn versie van bitcoin-futures.

Niet in België

In tegenstelling tot de cryptomunten zelf, zijn de futures wel gereguleerd en goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder. In België is het niet mogelijk om de contracten te verkopen, want de toezichthouder FSMA verbiedt handel in beleggingen die zijn afgeleid van ingewikkelde of niet-gereglementeerde producten als de bitcoin. Onlinebroker Lynx kondigt wel aan vanaf volgende week de futures aan te bieden.