Bekend Vlaanderen wenst iedereen 'Eid Moebarak'

Bekend Vlaanderen wenst iedereen 'Eid Moebarak'

De vastenperiode waarin gelovige moslims overdag niet eten en drinken, heeft een maand geduurd en wordt nu afgesloten met het Suikerfeest of Eid-al-Fitr in het Arabisch. Voor de moslimgemeenschap is dat het belangrijkste feest van het jaar en wordt het doorgaans met veel vrienden en familie gevierd. Heel wat lekker eten, veel zoetigheid en cadeautjes spelen de hoofdrol.

Het is de gewoonte dat je elkaar een vrolijk Suikerfeest wenst. Dat doe je door moslims met 'Mabrouk el Eid' of 'Eid Moebarak' aan te spreken, wat 'gezegend feest' betekent. Op Instagram laten enkele bekende Vlamingen van zich horen en wensen iedereen een vrolijk Suikerfeest toe.

Wishing you and your loved ones a blessed and happy #Eid. As we celebrate with our loved ones, do remember the less fortunate across the globe. May the Almighty comfort them and ease their pain.

A post shared by Brahim (@brahimusic) on

Mabrouk el Eid Een maand is alweer voorbij en het einde komt elk jaar opnieuw met een dubbel gevoel. Zij die hebben gevast zullen zich misschien hierin terugvinden. Enerzijds een gevoel van blijdschap. Anderzijds een gevoel van droevigheid. Het voelt als een afscheid, nochtans van niemand anders dan onszelf. Of delen van onszelf die dankzij de honger en dorst, de moeilijke momenten en de zwakke momenten naar de oppervlakte kwamen en die ons iets leerde over onszelf. De ontdekking van een kant die ons tot dat moment onbekend was. Een maand lang werd het ritme waarin wij ons in de vorige 11 maanden bevonden doorbroken. Niet alleen door een andere schema in etenstijden te houden maar ook eentje in prioriteiten. Stil staan en reflecteren. Denken en relativeren. Bidden en mediteren. Prioriteiten die er altijd zouden moeten zijn, vaak afgeleid door 11, altijd herinnerd door 1. Misschien komt het droevig gevoel uit het feit dat we weten hoe moeilijk het is om zich vast te klampen aan wat we hebben geleerd en ingezien tijdens deze heilige maand. Morgen vergeten we misschien de waarde van water, het belang van geduldig zijn en dat van dankbaar zijn. Het idee dat het kan gebeuren is waarom het hart droevig is. Misschien zijn we bang dat morgen vandaag zal vervagen, misschien zijn we bang dat wie we vandaag zijn morgen niet zal ontwaken. Wat deze maand ons heeft gegeven, moeten we tot volgend jaar beschermen. De inzichten, kennis en zelfkennis. Insha'Allah kunnen we volgend jaar een stap verder zetten in onze ontplooiing en niet dezelfde stap herhalen en dat zal enkel afhangen van hoe we kiezen door het leven te stappen de volgende 11 maanden. Succes met jullie reis en Insh'Allah krijgen we de kans om nog eens een maand Ramadan mee te mogen maken. Moge Allah onze vasten aanvaarden. Ish

A post shared by Ish Ait hamou (@ishquote) on

Instagram / nawfelbardad

Instagram / noragharib