IN BEELD. Inwoners Tianjin eisen schadevergoeding

IN BEELD. Inwoners Tianjin eisen schadevergoeding

De ontploffingen van woensdagnacht vonden plaats in een pakhuis waar honderden tonnen van het giftige natriumcyanide lagen opgeslagen, in strijd met de veiligheidsregels. Zo'n pakhuizen moeten minstens op duizend meter van huizen, openbare gebouwen en wegen liggen.

Het pakhuis dat ontplofte lag echter op minder dan vijfhonderd meter van een snelweg en een enorm appartementencomplex. De inwoners van die woningen eisen nu geld. «Wij, slachtoffers, eisen: overheid, koop onze huizen terug», stond op een van de spandoeken bij een protest bij het Mayfair Hotel. In dat hotel houden de autoriteiten dagelijks persconferenties met updates over de ramp.

Het is nog steeds een raadsel hoe er zoveel natriumcyanide, dat omgezet wordt in een ontvlambaar gas na contact met water, in het pakhuis kon liggen. Volgens de veiligheidsvoorschriften mocht er maximaal tien ton opgeslagen liggen. Het dodental na de ramp is inmiddels opgelopen tot 114. Zeventig mensen worden nog vermist, het gaat vooral om brandweermannen.

AFP PHOTO

AFP PHOTO

AFP PHOTO

AFP PHOTO

AFP PHOTO

AFP PHOTO

AFP PHOTO