Bedrijven mogen coronatest aanbieden aan werknemers met of zonder symptomen

Bedrijven mogen coronatest aanbieden aan werknemers met of zonder symptomen

"Om PCR-testen (met een keel- of neuswisser) aan te bieden aan de werknemers, kunnen bedrijven een contract opstellen met een ­medisch laboratorium", zegt Peter Poulussen, woordvoerder van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Daarbij is het ook toegelaten om werknemers zonder symptomen te testen, bevestigt Poulussen.

Niet verplichten

Bedrijven kunnen personeelsleden evenwel niet verplichten om een test te laten afnemen. Bovendien ligt de afname gevoelig. De FOD Werkgelegenheid wijst er in een corona-advies op dat "in het algemeen geen medische testen met het oog op het verkrijgen van medische informatie over de gezondheidstoestand van een werknemer mogen worden verricht" en dat het "systematisch testen doorgaans verboden is".

"Als het niet over COVID-19 zou gaan, beweegt de arbeidsgeneesheer zich op glad ijs", zegt Bart ­Dehaes, ondervoorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). "Maar hier kunnen wij dit volgen, zolang het vrijblijvend is. Het kan niet dat werknemers verplicht of onder druk gezet worden."

Een werkgever mag het resultaat van de test niet kennen. Maar het is niet moeilijk om dat af te leiden, als een werknemer na een test in quarantaine geplaatst wordt.