Bedrijf pakt tekort aan butlers zelf aan

Bedrijf pakt tekort aan butlers zelf aan

In de top tien van knelpuntberoepen duiken de laatste jaren vaak technische profielen op. Mensen die gespecialiseerd zijn in een bepaalde tak van de bouw of hun weg kennen in de informaticawereld. Maar wat blijkt, de arbeidsmarkt heeft ook nood aan iemand die zowel alles kent van een eloquente tafeldekking als een heerlijke en innovatieve cocktail uit zijn mouw kan schudden. Daarom gaat het butlerbedrijf VIP & Butler Services zelf nieuwe ‘lifestyle managers' opleiden.

Vier weken praktijkles

Het nieuwe traject aan de ‘Academy voor Butler en Lifestyle Management' bestaat uit twee delen. Het eerste deel is theoretisch en duurt tien weken. Cursisten gaan aan de slag met tien modules, gaande van kennis van dranken, tot communicatie en houding. Het tweede deel is een praktisch gedeelte waarbij de cursisten vier weken volop meedraaien in de sector. Er zullen ook enkele masterclasses worden aangeboden.

Samen hangt hier wel een prijskaartje van net geen 9.000 euro aan vast. "Maar de gepassioneerde cursisten die goed scoren bieden wij meteen een exclusiviteitscontract aan", aldus hoofdbutler Kristiaan Polgar.

"Instroom scholen valt tegen"

Aspirant-butlers kunnen in ons land al een opleiding volgen, bijvoorbeeld in de Brusselse ‘School for Butlers & Hospitality', maar VIP & Butler Services is niet tevreden over de instroom vanuit de hotel- of butlerscholen. "Veel net afgestudeerden kunnen nog een krant strijken of een tafel dekken, maar een trappist inschenken lukt dan weer niet. Daarom willen we zelf opleidingen geven, op een niveau dat onze klanten van ons verlangen."

Het bedrijf verleent verschillende butlerdiensten voor feesten of evenementen, maar merkt de laatste tijd vooral een sterk stijgende vraag naar mensen die het leven van een persoon of een gezin zo gestructureerd mogelijk laten verlopen. Naast butlers gaat het ook op zoek naar chauffeurs, eventplanners en nanny's.