BBC verontschuldigt zich bij misnoegde treinspotters

BBC verontschuldigt zich bij misnoegde treinspotters

Britten konden deze week op BBC Four genieten van 'Trainspotting Live', een rustig uurtje gewijd aan de treinen die live over de sporen denderen. Tijdens de aflevering van maandag merkten aandachtige kijkers echter op dat een fragment tijdens de uitzending vijf maanden geleden gebruikt werd voor een promofilmpje op Youtube.

Minutieuze treinspotters ontdekten zelfs dat het controversiële fragment was opgenomen nabij Newport in het zuiden van Wales, terwijl de live uitzending gefilmd werd in het Didcot Railway Centre, een vijftigtal kilometer ten oosten van Londen. De presentator die aangaf dat "we de trein juist zagen voorbijkomen" was voor sommige kijkers nog extra zout in de wonde.

De BBC heeft zich intussen verantwoord voor de fout. De bedoeling was niet om kijkers te misleiden. "Tijdens het fragment stond op het scherm niet aangegeven dat het om livebeelden ging, maar in de flow van de uitzending is dat per ongeluk gesuggereerd", aldus een woordvoerder voor de Britse openbare omroep.

Het foutje heeft ondertussen bijzonder veel controverse veroorzaakt. Zo was het voorpaginanieuws voor boulevardblad The Sun en roept actiegroep Mediawatch UK de BBC op om de wol niet over de ogen van treinspotters te trekken. "Als er een groep is die je niet in de maling neemt, dan zijn het treinspotters wel. Ze merken de kleinste nuance en zijn erg gepassioneerd door hun hobby", aldus treinspotter Glyn Murray bij The Sun. Met spotters valt blijkbaar niet te spotten.

Archiefbeeld AFP / O. Scarff