Basis Florenne verwacht 100.000 bezoekers voor Belgian Air Force Days

Basis Florenne verwacht 100.000 bezoekers voor Belgian Air Force Days

De luchtmachtbasis van Florennes maakt zich op voor de komst van zowat 100.000 bezoekers voor de Belgian Air Forces Days op 25 en 26 juni. De luchtcomponent van het leger viert dit jaar de 70e verjaardag van de Belgische luchtmacht, die opgericht werd na de Tweede Wereldoorlog. De Belgian Air Force Days zullen ondanks de terreurdreiging van niveau 3 plaatsvinden in Florennes (provincie Namen). Wel zijn er verschillende maatregelen van kracht om de veiligheid van de toeschouwers te garanderen, aldus de organisatoren.

De thuisbasis van de 2e tactische wing verwacht de komst van zowat 110 vliegtuigen en helikopters, een aantal dat niet vaak gehaald wordt op Europese airshows. "We vieren ook de 75e verjaardag van het 350e smaldeel, dat in 1941 opgericht werd met Belgische piloten die zich bij de (Britse) Royal Air Force gevoegd hadden", zei generaal-majoor Frederik Vansina, de bevelhebber van de luchtcomponent, dinsdag bij de voorstelling in Florennes. Ook 20 jaar expeditionaire operaties wordt gevierd, aldus Vansina. In 1995 vlogen de Belgische F-16 uit in het kader van de Navo-missie in Bosnië-Herzegovina ten tijde van de Balkanoorlogen.

Op de meeting is een twintigtal landen vertegenwoordigd, met onder meer vijf nationale vliegteams, een twaalftal solodemonstraties van gevechtsvliegtuigen en verschillende overvliegende vluchten. Ook vier van de vijf kandidaat-opvolgers van de Belgische F-16's zijn aanwezig. Alleen de F/A-18E/F is niet present.

"De veiligheid van de toeschouwers zal verzekerd zijn tijdens het evenement", zei de veiligheidsverantwoordelijke, majoor Michel Vandermeulen. Florennes is naast Kleine-Brogels de andere thuisbasis van de Belgische F-16-straaljagers.

bron: Belga