Bart Tommelein: "Begrip voor situatie isolatieschaarste"

Bart Tommelein: "Begrip voor situatie isolatieschaarste"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein zegt dat hij begrip heeft voor de problemen die de bouwsector ondervindt door een schaarste aan isolatiematerialen. De Open Vld-minister wil ook met zijn federale collega's bekijken of de tijdelijke werkloosheid ten gevolge van de schaarste kan erkend worden als overmacht. Maar Tommelein wijst er wel op dat er alternatieve isolatiematerialen bestaan die niet kampen met een tekort. De bouw kampt met een schaarste aan isolatiemateriaal, met name isolatie op basis van polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR). Waar bedrijven vroeger een paar dagen of weken moesten wachten, lopen de leveringstermijnen nu op tot zes weken. Bij gebrek aan producten zitten steeds meer bouwvakkers in economische werkloosheid. Er zouden in de bouw honderden jobs op de helling staan. Dat schrijft De Tijd. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft begrip voor de situatie. "Het is heel jammer als die wereldwijde schaarste zou leiden tot technische werkloosheid of zelfs jobverlies", aldus de Open Vld-minister.

Maar Tommelein wijst er wel op dat er nog andere isolatiematerialen bestaan waar er volgens hem geen schaarste van bestaat. Maar die alternatieven zijn volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) geen oplossing: "Alternatieven zijn meestal duurder en hebben andere isolatiewaarden. Om dezelfde isolatiegraad te bereiken moet het alternatieve product vaak dikker worden aangebracht. Daardoor moet veel meer isolatiemateriaal worden gebruikt. Dat drijft de prijs op", klinkt het.

De VCB vraagt aan de Vlaamse regering ook om de uitzonderlijke situatie te erkennen als overmacht en daar een omzendbrief over te maken. Wat die vraag betreft, wil minister Tommelein "overleg plegen met zijn federale collega's". Tommelein: "We hopen alleszins dat het volume aan isolatiemateriaal snel opnieuw op peil is, om het stilvallen van bouwwerven en jobverlies te vermijden".

bron: Belga