Baarden bevatten meer bacteriën dan honden

Baarden bevatten meer bacteriën dan honden

Hondeneigenaars zullen het beamen: de viervoeters zijn niet veel bezig met hun persoonlijke hygiëne. Toch zijn ze properder dan mannen met baarden, blijkt uit een test van de Zwitserse Hirslanden Clinic. Die vonden tussen de baardharen van mannen meer bacteriën dan in het nekvel van honden.

Zeven mannen dreigden ziek te worden

De onderzoekers namen stalen van het gezichtshaar van 18 mannen en 30 honden, waartussen verschillende rassen zaten. Bij elke man, die allemaal tussen 18 en 76 jaar oud waren, toonden de resultaten een hoge concentratie beestjes. Opvallend was dat slechts bij 23 van de 30 viervoeters evenveel bacteriën terug te vinden waren. Bij de andere 7 stelden de wetenschappers gemiddelde tot lage concentraties vast. Bij de mannen waren er 7 testpersonen die zelfs dreigden ziek te worden van het leven in hun baard.

Het onderzoekscentrum stootte toevallig op de resultaten. Ze voerden de test initieel uit om na te gaan of ziektes van honden overdragen werden door gezichtshaar. "Maar op basis van deze resultaten kunnen we stellen dat honden properder zijn dan mannen met baarden", vertelt professor Andreas Gutzeit aan Gutzeit.