B-FAST overlegt over hulpvraag Indonesië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Belgische interventieteam B-FAST komt vandaag nog samen om de hulpoproep van Indonesië te bespreken en te bekijken hoe het efficiënt hulp kan bieden. Dat heeft de woordvoerder van premier Charles Michel gezegd. De premier verwacht dat B-FAST positief zal antwoorden op de vraag van Indonesië, dat vrijdag getroffen werd door een zware aardbeving en tsunami.

De Indonesische overheid riep de internationale gemeenschap vandaag op om hulp te sturen. In België hebben Unicef en het Rode Kruis al een oproep gelanceerd voor giften, en de Europese Unie heeft intussen 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor humanitaire hulp.

Eerder op de dag wees de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken erop dat met een gefaseerde aanpak gewerkt wordt. "Eerst wordt er gekeken welke hulp de landen in de regio kunnen bieden, en vervolgens wordt naar de rest van de internationale gemeenschap gekeken", aldus woordvoerder Karl Lagatie. "B-FAST bekijkt nu inderdaad wat we kunnen aanbieden, en daarvoor plegen we ook overleg met andere landen."

De zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami hebben zeker 844 doden gemaakt. Er wordt gevreesd voor nog meer doden, omdat een deel van het rampgebied nog niet door de reddingswerkers bereikt kon worden.

Zo'n 191.000 mensen hebben volgens het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties (UNOCHA) dringend nood aan humanitaire hulp. Ongeveer 46.000 kinderen en 14.000 ouderen, de meest kwetsbare bevolking die vaak ver van stedelijke centra woont, hebben nood aan hulp, stelt het kantoor in zijn evaluatie.

bron: Belga