Azoren is de duurzaamste vakantiebestemming

Azoren is de duurzaamste vakantiebestemming

Toerisme en duurzame ontwikkeling gaan wel degelijk hand in hand. Website Quality Coast maakte een ranglijst van 1.200 groene vakantiebestemmingen.

Andere landen ontdekken met respect voor de ongerepte natuur en inheemse cultuur, ofwel duurzaam reizen, zit in de lift. Wie wil weten hoe verantwoord een geplande vakantiebestemming is, kan terecht bij Quality Cost voor een rangschikking van 1.200 populaire plaatsen.

Samen met onderzoekers van Green Destinations, bouwde de onafhankelijke website drie jaar lang aan een database waarin bestemmingen worden beoordeeld op zeven criteria, waaronder zorg voor natuur, milieu, erfgoed, sociale aspecten en inzet door het bedrijfsleven.

«Het beste is natuurlijk thuis blijven, of te gaan fietsen en kamperen in de buurt», steekt onderzoeker Albert Salman van Green Destinations van wal. Voor wie toch verder wil trekken, is de database gebouwd. Kritische kanttekening: de onderzoekers hebben daarom enkel de duurzaamheid van de bestemming zelf bekeken, niet die van het transport.

De Portugese eilandengroep Azoren scoort het hoogste op alle criteria en is daarmee de duurzaamste vakantiebestemming. Waarom de Azoren op één eindigen? «De regio heeft een heel goed beleidsplan om de natuur en het cultureel erfgoed te beschermen. Vele negatieve gevolgen van toerisme worden daar voorkomen. De populaire walvissafari's zijn bijvoorbeeld goed gereguleerd», aldus Salman. Daarnaast maakt de eilandengroep gebruik van talrijke lokale producten, en wordt tonijn op een traditionele, dolfijnvriendelijke manier gevangen. Alsof dat niet volstaat, is bijna 30<UN>% van de energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen en kent de regio momenteel de laagste werkloosheid van Portugal.

De top vijf wordt vervolledigd door Ierapetra (Kreta), Migliarino-San Rossore (Italië), Gozo & Comino (Malta) en Fuerteventura (Spanje). Buiten Europa zijn Cape Whale Coast (Zuid-Afrika), Praslin (Seychellen) en Dana (Jordanië) de meest duurzame bestemmingen.

LDC