Autoverkoop ging in april verder achteruit

Autoverkoop ging in april verder achteruit

Afgelopen maand zijn in België 53.498 nieuwe personenwagens ingeschreven, wat 2 procent minder is dan in april 2018. Het is al de vierde maand op rij dat de inschrijvingen lager liggen dan een jaar eerder, zo blijkt vandaag uit de cijfers van autofederatie Febiac en de federale overheidsdienst Mobiliteit. Nieuwe technologieën en wijzigingen in de fiscaliteit en in de regelgeving (lage-emissiezones, red.) maken het momenteel moeilijk om in te schatten welk soort auto men best koopt.

De bromfietsen weten de stijgende verkoopcijfers van de voorbije maanden dan weer door te zetten. Er werden in april 2.351 nieuwe inschrijvingen geteld, een stijging met maar liefst 49,3 procent in vergelijking met 2018. Die forse toename is onder meer te danken aan de populaire pedelecs, de snelle elektrische fietsen, die in de categorie van de bromfietsen worden geplaatst. Daarnaast blijft ook de verkoop van motorfietsen de stijgende trend voortzetten, met 3.041 nieuwe inschrijvingen (+6,7 procent).

Voorts wordt bij de lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3,5 ton) een stijging met 9,3 procent opgetekend, om uit te komen op 6.953 inschrijvingen. Op de markt van de zware bedrijfsvoertuigen is de tendens minder eenduidig. Bij de voertuigen tot 16 ton maximaal toegelaten massa wordt er in april een daling van 19,5 procent geregistreerd, terwijl er bij de vrachtvoertuigen van meer dan 16 ton een stijging is van 29,9 procent.

bron: Belga