Autoriteiten Ethiopië stellen slachtofferbalans bij naar 1 dode en ruim 150 gewonden

Autoriteiten Ethiopië stellen slachtofferbalans bij naar 1 dode en ruim 150 gewonden

De Ethiopische minister van Gezondheid Amin Aman heeft de slachtofferbalans van de ontploffing in Addis Abeba bijgesteld naar minstens 1 dode en ruim 150 gewonden, onder wie 10 kritiek. Politieverantwoordelijke Girma Kassa had het eerder over 83 gewonden. De politiechef heeft het nieuws over het dodelijke slachtoffer voorlopig niet bevestigd. Volgens diverse berichten op Twitter zou hij intussen zijn ontslagen. De ontploffing deed zich voor tijdens een politieke rally van premier Abiy Ahmed, die werd bijgewoond door tienduizenden mensen. Volgens zijn kabinetschef, Fitsum Arega, zou een individu hebben geprobeerd om een granaat naar het podium te gooien waar de premier zat, maar werd hij tegengehouden door het publiek. Onder de toeschouwers brak vervolgens paniek uit. De premier zelf bleef ongedeerd.

Net na het voorval sprak premier Abiy Ahmed in een verklaring over vele doden en gewonden. Hij had het onder meer over "een goed georkestreerde aanval", maar speculeerde verder niet over een mogelijke dader of motief.

Een organisator van de bijeenkomst stelde even later dat de premier het doelwit was van de aanval, maar dat werd voorlopig door geen enkele regeringsbron bevestigd. Een fotograaf van het Franse persagentschap zag tot slot hoe ter plaatse vier personen - twee mannen en twee vrouwen - werden opgepakt.

bron: Belga