Australië lanceert bankbiljet dat rekening houdt met blinden

Australië lanceert bankbiljet dat rekening houdt met blinden

De vernieuwing is mede te danken aan de 15-jarige Australiër Connor McLeod. Samen met zijn moeder zette de blinde jongeman een petitie op poten om tastelementen toe te voegen aan bankbiljetten. Meer dan 57.000 mensen hebben hun digitale krabbel destijds onder de petitie gezet, waardoor de Reserve Bank of Australia in februari 2015 beloofde dat de nieuwe versies een tastelement zullen bevatten.

Die belofte wordt nu werkelijkheid met het nieuwe briefje van 5 Australische dollar. Dankzij kleine reliëfelementen weet iedereen onmiddellijk welk biljet ze vastnemen.

"Ik ben maar een gewone knul, ik beschouw mezelf niet als een activist. Maar als ik iets tegenkom dat me niet juist lijkt, dan probeer ik iets te ondernemen in plaats van te klagen. Het leek me onwaarschijnlijk dat ze naar een blinde jongen zouden luisteren, maar uiteindelijk hadden ze geen andere keuze", aldus McLeod aan Mashable.

Als kers op de taart, krijgt de jonge Australiër ook een ereplaats op het alternatieve ontwerp van Art Director Aaron Tyler. Op zijn blog noemt de ontwerper Conner zelfs een legende, omdat hij een onrecht heeft rechtgezet.

https://www.facebook.com/aaron.tyler.792/posts/10153587983687757

Foto AFP /  Reserve Bank of Australia