Asielzoekers in Duitsland opgevangen in biertenten van Oktoberfest

Asielzoekers in Duitsland opgevangen in biertenten van Oktoberfest

Bavaria gaat biertenten van het Oktoberfest inzetten om vluchtelingen uit Syrië op te vangen in Duitsland. De oorlog in Syrië duurt voort en de stroom vluchtelingen kent geen einde. De huisvesting zit op haar limiet en dat zorgt voor een groeiend probleem voor de Duitse regering.

Duitsland heeft het grootste aantal vluchtelingen en asielzoekers in de Europese Unie en de netto-immigratie is op zijn hoogst. Lokale overheden klagen dat ze niet over de faciliteiten beschikken om alle vluchtelingen op te vangen en de inwoners zijn boos over de kosten.

Het aantal asielaanvragen in de grootste economie van Europa steeg met 39% ten opzichte van een jaar geleden tot 19.043. Dat komt volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken voornamelijk door nieuwkomers uit Syrië die vluchten voor de oorlog.

Door bureaucratische problemen betekent dat dat er meer dan 2.000 asielzoekers in München wachten om geregistreerd te worden. De kazerne zit al vol waardoor velen buiten moeten slapen. "We hebben problemen met de grote vraag naar asiel," zei Horst Seehofer, de Beierse premier, deze week. "We zullen deze uitdaging niet overwinnen als we een politieke bril dragen en denken aan onze agenda. We moeten gezamenlijk optreden met de federale, staats-en lokale overheid."

Naast de biertenten die gebruikt werden tijdens het Oktoberfest, zal waarschijnlijk ook het Olympisch stadion tijdelijk dienst doen als huisvesting voor vluchtelingen en asielzoekers.