Asiel: vingerafdrukken vanaf zes jaar moeten niet-begeleide minderjarigen beschermen

Asiel: vingerafdrukken vanaf zes jaar moeten niet-begeleide minderjarigen beschermen

Het Europees Parlement wil de leeftijd voor het afnemen van vingerafdrukken van asielzoekers verlagen van veertien tot zes jaar. Dat moet niet-begeleide minderjarigen meer bescherming bieden tegen mensenhandelaars. In het Europees Parlement stemde de bevoegde commissie dinsdag over een uitbreiding van Eurodac, de Europese databank waarin de lidstaten sinds 2003 informatie over asielzoekers delen om het zogenaamde asielshoppen tegen te gaan.

De Europarlementsleden willen onder meer dat de databank behalve vingerafdrukken voortaan ook gezichtsscans van asielzoekers bevat. Ook willen ze de leeftijd voor het afnemen van vingerafdrukken verlagen tot zes jaar. Dat moet helpen om vermiste kinderen op te sporen. "Door ook van kinderen op een kindvriendelijke manier vingerafdrukken af te nemen, kan hun familie vlotter worden opgespoord om hen uiteindelijk terug samen te brengen. Daar horen ze thuis en niet in de handen van meedogenloze mensenhandelaars", zei Helga Stevens (N-VA).

De hervorming van Eurodac moet het Europese migratiebeheer en terugkeerbeleid efficiënter maken, vooral dan met betrekking tot migranten zonder recht op asiel die op allerlei manieren identificatie en uitwijzing proberen te ontlopen. Een vereenvoudigde toegang tot Eurodac voor de Europese politiedienst Europol zou dan weer de identificatie van terreurverdachten en foreign fighters vooruit moeten helpen. Het Europees Parlement moet nog overeenstemming bereiken met de lidstaten over de hervorming.

bron: Belga