Archeologen ontdekken 1.500 jaar oude Byzantijnse basiliekkerk nabij Jeruzalem

Archeologen ontdekken 1.500 jaar oude Byzantijnse basiliekkerk nabij Jeruzalem

Israëlische archeologen hebben in Bet Shemesh nabij Jeruzalem de restanten van een ongeveer 1.500 jaar oude Byzantijnse kerk gevonden. De kerk bevat een "spectaculaire mozaïek" met geometrische figuren, bladeren, vruchten en vogels, en een graftombe. Dat heeft het Israëlische agentschap voor antieke vondsten vandaag meegedeeld. Ook werd een aanwijzing gevonden dat de kerk door Grieken werd toegewijd aan een "glorieuze martelaar". "De identiteit van de martelaar is niet bekend", aldus de overste van de archeologen Benjamin Storchan. "maar er zijn allerlei aanwijzingen dat het om een belangrijke figuur ging."

De muren van het gebouw werden met kleurrijke fresco's versierd. De zuilen werden bekroond met kapitelen, waarvan sommigen misschien geïmporteerd werden. In het centrum van de uitgegraven site stond de kerk in basiliekvorm, die mogelijk in de zesde eeuw werd gebouwd. In de onderaardse graftombe zouden de resten van de martelaar hebben gelegen. Die waren eerder met marmeren platen bedekt.

De vondsten werden gedaan bij het bouwrijp maken van het gebied voor een nieuwe woonwijk. Het Israëlische ministerie voor Woningbouw investeerde 1,8 miljoen euro in de archeologische opgravingen.

bron: Belga