Apple Watch zal de dokter toch niet vervangen

Apple Watch zal de dokter toch niet vervangen

Apple is bezig aan zijn nieuwste gadget: de Apple Watch. Op 9 september 2014 zei Tim Cook toen nog dat het uurwerk "geavanceerde gezondheidsmetingen kon doen." De aangekondigde "geavanceerde gezondheidsmetingen" bleken echter technisch niet haalbaar of te onbetrouwbaar waardoor ze noodgedwongen geschrapt moesten worden. Dat meldde de Wall Street Journal gisteren. De Apple Watch zal pas in april van dit jaar op de markt zijn.

De anonieme bronnen van de zakenkrant, die doorgaans zeer goede bronnen hebben binnen Apple, stellen dat het bedrijf het moeilijk had een nieuwe focus te vinden voor de Apple Watch. Het project is al in 2011 gestart en wordt volgens anonieme medewerkers ook wel "het zwarte gat" genoemd, vanwege alle middelen die eraan besteed zijn.

Toen Apple begon met de ontwikkeling van het horloge had het bedrijf een apparaat in gedachten dat onder meer de bloeddruk en het stressniveau kon meten. Ook wilde Apple dat de Apple Watch zeer gedetailleerd de hartslag zou volgen zodat afwijkingen konden worden opgemerkt en hartfilmpjes konden worden gemaakt. Dit wordt dus allemaal geschrapt. Al deze functionaliteiten bleken of technisch niet haalbaar of presteerden onvoldoende. Zo werkten sommige sensoren niet goed bij mensen met behaarde armen of een droge huid en waren prestaties afhankelijk van hoe strak het horloge gedragen werd. Tot slot zouden sommige functies geschrapt zijn zodat er geen toestemming van medische toezichthouders nodig was. Dat proces kan soms jaren duren. En Apple wil daar liever niet op wachten.

Apple Watch focust nu net als de rest van de 'smarthorloges' op het tonen van meldingen van smartphones. Verder houdt het wel het aantal stappen en de hartslag bij, een doekje voor het bloeden dus.

Er komen tal van modellen uit met verschillende bandjes en klokjes. Apple zou aan leveranciers hebben gevraagd vijf tot zes miljoen exemplaren klaar te hebben voor het eerste kwartaal. Het goedkoopste model met een rubberachtig bandje gaat 349 dollar kosten. De prijzen van de overige modellen zijn onbekend.

De bronnen van de Wall Street Journal sluiten overigens niet uit dat bepaalde functionaliteiten wel zullen verschijnen in toekomstige Apple Watches.