Apple trekt onder druk van Chinese staatsmedia app terug uit App Store

Apple trekt onder druk van Chinese staatsmedia app terug uit App Store

Apple heeft een app verwijderd uit zijn App Store waarmee prodemocratiebetogers in Hongkong de bewegingen van de politie konden volgen. Dat gebeurde onder druk van de Chinese staatsmedia, gecontroleerd door de Chinese communistische partij. Ze beschuldigden de Amerikaanse technologiereus ervan partij te kiezen voor de betogers. De tracking-app HKMap.Live zei op Twitter dat het uit de App Store van Hongkong verwijderd werd. De ontwikkelaar deelde een bericht van Apple op haar Twitter-pagina. Apple verklaart daarin dat "de app gebruikt is op een manier die de ordehandhaving en de bewoners van Hongkong in gevaar brengt".

HKMap.Live heeft inderdaad een belangrijke rol gespeeld bij de betogingen in Hongkong, althans om de betogers te helpen om de politie ontwijken. De regering in Hongkong, getrouw aan het Chinese overheidsapparaat, zette de voorbije weken steeds meer politie in om de antiregeringsbetogingen te ontmoedigen.

Toch zal de omstreden beslissing van Apple waarschijnlijk weinig effect ressorteren. Er bestaan nog andere, gelijkaardige groepen, met duizenden volgers, op socialemedia-app Telegram. Een gelijkaardige Android-versie van de app is bovendien wel nog beschikbaar via Google Play.

Het Chinese Volksdagblad, de officiële spreekbuis van de communistische partij in China, beschuldigde Apple van hulp aan de "relschoppers" in Hongkong. "Niemand wil Apple meeslepen in de aanhoudende onrust in Hongkong", zegt de krant. "Maar er is reden om aan te nemen dat Apple business mengt met politiek en zelfs illegale feiten. Apple moet nadenken over de gevolgen van zijn onverstandige en roekeloze beslissing."

bron: Belga