Anuna De Wever betreurt dat niet alle vakbonden akkoord zijn om te staken

Anuna De Wever betreurt dat niet alle vakbonden akkoord zijn om te staken

Anuna De Wever, bezielster van Youth for Climate, vindt het jammer dat niet alle vakbonden een stakingsaanzegging zullen indienen, om een algemene mobilisatie mogelijk te maken op 15 maart. "Ik vind het erg jammer. Dit heeft niet te maken met de vakbonden, maar met het klimaat", reageert De Wever. "Ik denk dat de mensen die niet meedoen, de essentie van het probleem niet begrijpen. Dit gaat om de toekomst van de mensheid." Contact met de vakbonden opnemen, zal ze niet doen. "Ik heb mijn standpunt duidelijk gemaakt."

Gisteren stapten opnieuw duizenden scholieren en studenten door Brussel. Ze eisen van de politici een ambitieuzer klimaatbeleid. Op 15 maart plannen ze een massale mobilisatie. Om dat mogelijk te maken, hebben ze aan de vakbonden gevraagd om voor die datum een stakingsaanzegging in te dienen. Dat moet iedereen toelaten deel te nemen aan de manifestatie.

De christelijke vakbond is dat niet van plan. ACV steunt de manifestatie en roept op om deel te nemen, maar zal geen aanzegging indienen. Ook de liberale vakbond is solidair, maar zal wellicht geen stakingsaanzegging indienen.

De socialistische vakbond ondersteunt ook de klimaatbeweging. De beroepscentrales zullen de komende dagen beslissen hoe ze dat gaan doen. De Algemene Centrale van het ABVV zal alvast een stakingsaanzegging indienen.

bron: Belga