Antwerpse rechtbank reageert op consternatie over moordverdachte Steve B.

Antwerpse rechtbank reageert op consternatie over moordverdachte Steve B.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de onmiddellijke aanhouding van verdachte Steve B. (39) niet bevolen, omdat er geen indicatie was dat hij zich aan de uitvoering van zijn straf zou proberen te onttrekken. Dat zegt de rechtbank van eerste aanleg in een persbericht.

Steve B. werd op 30 juni 2017 veroordeeld tot vier jaar cel voor de verkrachting van zijn ex-vriendin. Zijn onmiddellijke aanhouding werd toen niet bevolen. De dertiger tekende beroep aan tegen het vonnis en bleef op vrije voeten in afwachting van zijn proces voor het hof van beroep.

"De rechtbank heeft ten volle begrip voor de consternatie die is ontstaan over het feit dat de verdachte in vrijheid was", zegt de rechtbank. "Dat er niet werd ingegaan op het verzoek van het openbaar ministerie tot onmiddellijke aanhouding, moet gezien worden tegen de wettelijke achtergrond voor een dergelijke onmiddellijke aanhouding op de zitting."

"Artikel 33 §2 van de wet op de voorlopige hechtenis laat een dergelijke onmiddellijke aanhouding uitsluitend toe indien gevreesd moet worden dat de beklaagde zich aan de uitvoering van zijn straf zou pogen te onttrekken. Dit is het wettelijke criterium waaraan de rechtbank zich dient te houden. Zo zijn recidivegevaar, de ernst van de feiten, de zwaarte van de straf enz. geen wettelijke reden voor een onmiddellijke aanhouding", aldus de rechtbank.

"In dit geval was de betrokkene reeds meer dan vier maanden in vrijheid gesteld, had hij zich telkens aangeboden in het kader van de procedure, had hij een vast adres en was er een gunstig verslag van het justitiehuis omtrent de naleving van zijn voorwaarden. Het was in dat kader en met die kennis dat diende geoordeeld te worden of de beklaagde zich zou onttrekken aan zijn straf en bijvoorbeeld het land zou ontvluchten om aan zijn bestraffing te ontsnappen."

Aangezien er dus geen enkele indicatie was dat hij zich aan de uitvoering van zijn straf zou proberen te onttrekken, werd zijn onmiddellijke aanhouding niet bevolen.

bron: Belga