Antwerpen toont eerste interieurontwerpen DIVA-museum

Antwerpen toont eerste interieurontwerpen DIVA-museum

In het Antwerpse stadhuis is dinsdag de inkleding van DIVA voorgesteld, het nieuwe museum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst. Interieurarchitect Gert Voorjans en regisseur Frank Van Laecke vertelden dinsdag over hun plannen voor de uitwerking. Delen van het museum werden gevisualiseerd met een virtualrealitybril. In december opent in de Antwerpse Suikerrui het museum- en belevingscentrum DIVA. De initiatiefnemers, de stad en de provincie, hopen er jaarlijks zowat 200.000 bezoekers te ontvangen, zowel toeristen als Antwerpenaars. Ook hoopt men dat zowat 60.000 bezoekers minstens eenmaal overnachten, en zo dus meer uitgeven in de Scheldestad.

Dinsdag werd alvast een voorsmaakje gegeven van de inrichting. De eerste kamer na het onthaal - de Wonderkamer - wordt onder handen genomen door interieurontwerper Gert Voorjans. "Het wordt een luxe belevingsruimte met veel gebruiksvoorwerpen. We willen weg van de grote glazen vitrines zodat iedereen alles van nabij kan beleven", zei hij. "Een eyecatcher wordt de Antwerpse zilveren uil." De kamer zal verschillende stromingen bevatten, volgens Grootjans een uitdaging om te combineren.

Ook regisseur Frank Van Laecke drukt zijn stempel op delen van DIVA. Hij stelt "onthaasting" voorop. "Men beleeft het zoals men zelf wil. Wat men ziet, ervaart men op twee manieren. Eén ervan is sterk inhoudelijk met een nauwkeurig cv van elk voorwerp, maar ook met de zweem van fictie, met een verhaal dat mogelijk had kunnen zijn."

Pers en publiek konden met een virtualrealitybril al virtueel rondkijken in het museum in aanbouw. Een van de opvallendere kamers is een grote kluis, inclusief kluisdeur.

bron: Belga