Antwerpen krijgt meer vrouwelijke straatnamen

Antwerpen krijgt meer vrouwelijke straatnamen

Even een kleine rekensom: Antwerpen bestaat uit ongeveer 3.500 straten, waarvan 29% verwijzen naar mensen. Dat zijn in 93% van de gevallen mannen. Conclusie: in totaal zijn slechts 2% van de Antwerpse straatnamen opgedragen aan vrouwen. Daar wil het stadsbestuur straat per straat iets aan veranderen.

Mannen en vrouwen ritsen

Als in de toekomst de naam van een persoon aan een straat wordt gegeven, zal dat afwisselend een man en een vrouw zijn. De voorwaarden voor de mogelijke kandidaten blijven wel ongewijzigd, schrijft de Gazet van Antwerpen. De persoon in kwestie moet overleden zijn en een belangrijke maatschappelijke bijdrage geleverd hebben. Enkel voor nog levende leden van de koninklijke familie kan de stad een uitzondering maken.

Alle meisjes aan de macht

Het stadsbestuur wil niet zomaar op een nieuwe verkavelingen wachten en heeft nu al een lijst opgesteld met vooraanstaande vrouwen die een straat verdienen. Daarin staat onder andere Hilde Rens, beter bekend onder haar artiestennaam Yasmine. Ze woonde het grootste deel van haar leven in de Scheldestad en scoorde hits met nummers zoals ‘Porselein' en ‘Meisjes Aan De Macht'. In 2009 stapte ze onverwacht uit het leven.

Een andere bekende naam op de lijst is die van Dora Van der Groen. De actrice is bij het grote publiek bekend van rollen in de jeugdserie ‘Kapitein Zeppos' en de film ‘Pauline en Paulette'. Vanaf 1978 was ze artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium.