Antwerpen beloont pendelaars die de file mijden

Antwerpen beloont pendelaars die de file mijden

Als je niet zo dicht bij je werk woont, is de kans groot dat je 's ochtends dagelijks in de file staat. Omdat het voor veel mensen niet evident is om gewoontes zoals het vertrekuur aan te passen, wil de stad Antwerpen daarbij helpen. Pendelaars die uit de file blijven, kunnen rekenen op een beloning.

Het proefproject start in september. Antwerpse pendelaars die kunnen bewijzen dat ze tijdens die maand hun gedrag aanpasten en vijf keer niet tijdens de spitsuren (tussen 7 en 9 en van 16 tot 18 uur) in hun wagen stappen, krijgen een winkelwaardebon van zeven euro. Wie erin slaagt om 15 keer de spits over te slaan, ontvangt een lunchbon van 25 euro. Pendelaars die erin slagen om een hele maand de spits te mijden, krijgen zelfs acht waardebonnen of twee lunchbonnen.

Werkgever controleert

Om te controleren of chauffeurs wel degelijk uit de spits blijven, werkt de stad samen met de werkgevers. Bij de start van het project moet elke deelnemer een vragenlijst invullen over zijn huidige woon-werkgedrag. De werkgever, die eveneens geregistreerd is, krijgt een kopie van die lijst en moet de antwoorden controleren.

Daarnaast is er ook een app die de deelnemers zal controleren. Pendelaars die eerst  door de filegevoelige zones reden, moeten ervoor zorgen dat ze dat tijdens het project in mindere mate doen. Via de gps op de smartphone kan er dus gecontroleerd worden wanneer je de baan op gaat (vroeger of later) en of je al dan niet het openbaar vervoer of de fiets neemt, of van thuis uit werkt. Voor elke dag waarop de file vermeden wordt, krijg je één punt.

Groter project 

Het idee kadert het project ‘Spitsmijden', een initiatief van de stad Antwerpen. “Door mensen te stimuleren om alternatieven voor de wagen te kiezen, willen we op lange termijn tot twintigduizend autobewegingen uit de spits te halen”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) in De Standaard.

Stad Antwerpen heeft de mosterd gehaald in Nederland, waar er volop geëxperimenteerd wordt met gelijkaardige projecten.

Mobiliteitsvereniging VAB is blij met het project. “Door Antwerpen rijden met de auto is vandaag een erg moeizame aangelegenheid.  Na de zomer zal het alleen nog erger worden, als de autopendelaar niet massaal op alternatieven overstapt. Alle middelen moeten ingezet worden om het ergste te voorkomen”, klinkt het opnieuw in De Standaard.

De stad Antwerpen financiert het hele project, waarvan dit de eerste actie is. Het hele project duurt echter minimaal twee jaar.

Registreren kan op www.spitsmijden-antwerpen.be