Ankara niet onder indruk van Trumps dreigementen

Ankara niet onder indruk van Trumps dreigementen

Turkije is niet onder de indruk van de recente dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump. Via Twitter had Trump de Turken gewaarschuwd voor een "economische vernietiging" als ze de Koerdische troepen in het noorden van Syrië zouden aanvallen. Erdogans woordvoerder Ibrahim Kalin laat, ook via Twitter, weten dat Turkije verwacht dat Trump "ons strategisch partnerschap zal naleven en niet wil dat het overschaduwd wordt door terroristische propaganda". Kalin waarschuwt ervoor de Syrische Koerden gelijk te stellen met de PKK, dat ook op de Amerikaanse lijst van terreurgroepen staat, en met de "Syrische tak YPG". "Turkije strijdt tegen terroristen, niet tegen Koerden. We zullen de Koerden en andere Syriërs beschermen tegen elke terreurdreiging."

Turkije beschouwt behalve de PKK ook de Syrisch-Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) als een terreurorganisatie. Washington werkt in de strijd tegen IS samen met de YPG.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo liet eerder al weten dat Washington voor zijn terugtocht uit Syrië zeker wil zijn dat "de Turken de Koerden niet afslachten". Ankara dreigt al enkele weken met een nieuw offensief tegen de YPG.

Vorige week was Trumps veiligheidsadviseur John Bolton in Turkije, maar dat bezoek kon de onenigheid tussen de twee NAVO-lidstaten niet uitklaren.

"Tegelijkertijd wil ik ook niet dat de Koerden Turkije provoceren", voegde Trump er ook in een ander bericht aan toe. Trump sprak daarnaast van een veiligheidszone van 32 kilometer, maar weidde daar niet verder over uit.

bron: Belga