Amerikaanse soldaten gaan noorden van Syrië verlaten

Amerikaanse soldaten gaan noorden van Syrië verlaten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Amerikaanse troepen die zich in het noorden van Syrië bevinden, de opdracht gegeven het gebied te verlaten. Dat bevestigt de chef van het Pentagon, Mark Esper, vandaag. Volgens hem gaat het om een duizendtal soldaten, die het gebied verlaten vanwege het toenemend geweld tussen Turken en Koerden. "De situatie dreigt onhoudbaar te worden", aldus Esper op de Amerikaanse zender CBS. "We willen zeker zijn dat we onze soldaten niet in een situatie brengen waarbij ze gedood of gewond kunnen raken".

Volgens de defensietopman hebben de VS vernomen dat het Turkse leger van plan is om verder zuid- en westwaarts Syrië binnen te dringen, terwijl de Koerden afspraken zouden proberen maken met het Syrische regime en Rusland om de tegenaanval in te zetten.

"Na gesprekken met het nationaal veiligheidsteam, is besloten om de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken", klinkt het. Maar de Amerikaanse soldaten verlaten niet heel Syrië, beklemtoonde Esper. Hij gaf ook geen precieze timing over de operatie.

Over het nieuws dat mogelijk honderden IS-aanhangers ontsnapt zijn door de chaotische toestand in het gebied, zei Esper dat de VS Turkije hadden verwittigd. "Het is een verschrikkelijke situatie, we veroordelen dit."

bron: Belga