Amerikaanse robotjeep Perseverance geland op Mars

Amerikaanse robotjeep Perseverance geland op Mars

"Landing bevestigd. De Perseverance (Volharding) staat veilig op het oppervlak van Mars, klaar om te zoeken naar sporen van vroeger leven", zo luidde.

Landing

De meest gesofisticeerde robotjeep ooit op Mars werd op 30 juli 2020 vanop Cape Canaveral met een Atlas-5 draagraket gelanceerd. De riskante duik in de dunne atmosfeer, toen de snelheid nog 20.000 km per uur bedroeg, en, hangend aan een reuzenvalscherm, de afdaling naar de Jezerokrater, bijgenaamd "zeven minuten terreur", verliepen vlekkeloos.

Het tuig heeft ook al een eerste foto van die krater doorgestuurd. Daar zou vroeger een rivier in een meer hebben uitgevloeid. De hoop bestaat daar sporen van vroeger microbiologisch leven te vinden.

Helikopter

De Perseverance heeft ook een helikopter meegenomen naar Mars. Die Ingenuity (Vindingrijkheid), moet ongeveer vijf keer rondvliegen, telkens enkele honderden meters verder. Daarbij moet de heli onder meer zien om te gaan met de lage luchtdruk. De luchtdruk op het oppervlak van Mars is te vergelijken met de druk op 30 kilometer hoogte op Aarde. Zo hoog kunnen aardse helikopters niet vliegen. Als de technologie op Mars werkt, kunnen helikopters helpen om een buitenaardse bestemming veel sneller te verkennen.

De missie kost 2,5 à 2,7 miljard dollar.