Amerikaanse luchtmacht werkt aan hypersonisch vliegtuig

Amerikaanse luchtmacht werkt aan hypersonisch vliegtuig

De Amerikaanse luchtmacht bevestigt dat ze momenteel aan het werken zijn aan de volgende generatie van hypersonische (5 keer de geluidssnelheid) vliegtuigen. Tegen 2023 hopen ze een vliegtuig te ontwikkelen dat in slechts enkele minuten naar verschillende landen kan vliegen. Volgens de huidige plannen zou dan bijvoorbeeld een vlucht van New York naar Londen amper 1 uur in beslag nemen. Bedoeling is dat het vliegtuig vooral zal worden ingezet om wapens en uitrusting te transporteren. Toch wordt gehoopt dat de technologie ook gebruikt kan worden om passagiers te vervoeren.

Twee jaar geleden al testten de Amerikanen succesvol hun zogenaamde 'X51 waverider'-raket. Bij deze test vloog het voertuig door middel van een scramjet, een speciale en krachtige straalmotor, met een snelheid van 5 mach, ofwel meer dan 6.000 kilometer per uur. Dit succes bewees dat de Amerikanen over een technologie beschikken die supersnellen vliegtuigen kan maken. Nu werken ze dus aan een nieuw toestel dat "over de materialen en systemen beschikt om voor langere tijd die hypersonische snelheid aan te houden", zo liet een chef binnen het Amerikaanse leger weten.

Met het oog op de wapenwedloop met China en Rusland willen de Amerikanen de technologie dus vooral aanwenden voor militaire doeleinden. Toch laat het leger de mogelijkheid open dat er ooit een hypersonisch passagiersvliegtuig ontwikkeld kan worden. Maar waarschijnlijk is dat niet iets voor in de nabije toekomst. Zo dient er nog veel wetenschappelijk onderzoek te gebeuren of het menselijk lichaam deze acceleratiesnelheden wel kan verdragen.