Amerika eventjes opgeschrikt door vals spektekort

Amerika eventjes opgeschrikt door vals spektekort

Gelukkig voor Amerikaanse baconlovers The New York Times haalde de angel uit het nieuws. De paniek ontstond toen de Ohio Pork Council aankondigde dat het nationale reserve van bevroren varkensbuiken een dieptepunt bereikt had. De organisatie zette zelfs een website op poten: baconshortage.com

De Verenigde staten hadden op het einde van 2016 slechts 8 miljoen kilogram varkensbuiken in stock, tegenover 23 miljoen kilogram een jaar eerder. Dat werd geïnterpreteerd als een teken van een nakend tekort, maar dat blijkt niet te kloppen.

The New York Times stelt immers dat het reserve echt niet meer is dan een reserve. Sterker nog, er wordt meer en meer spek geproduceerd, om tegemoet te komen aan de stijgende vraag.

 

"Suggereren dat er een spektekort aankomt, is verkeerd. Er zijn meer dan genoeg varkens, er zal meer dan genoeg spek zijn. Het is net alsof we snel zonder zullen zitten", verklaart Steve Meyer, vicepresident van varkensvleesanalyse bij EMI Analytics, bij de Amerikaanse krant.

De afname van het reserve houdt wel in dat de prijzen zullen stijgen. Maar ook daar liggen ze niet van wakker. "Mensen zullen de kostprijs steeds betalen, omdat ze houden van spek", aldus Brooks Reynolds, de organisator van het Blue Ribbon Bacon Festival, bij US News.