Ambtenaar uit gevangenis na blunder: "Menselijke fout"

Het gevangeniswezen bevestigt dat een ex-ambtenaar van de stad Brussel die betrokken zou zijn bij een handel in valse paspoorten de gevangenis van Sint-Gillis heeft kunnen verlaten, hoewel het parket beroep had ingesteld tegen de beslissing om hem onder elektronisch toezicht te plaatsen. "Dat gebeurde door een menselijke fout", zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het directoraat-generaal Penitentiaire Instellingen. De 38-jarige werknemer van de stad Brussel werd opgepakt omdat hij een paspoort zou afgeleverd hebben waarop weliswaar de juiste foto stond, maar een valse naam. Ook de man die het bewuste paspoort besteld had, vloog in de cel. Beide mannen ontkenden de feiten, maar zagen hun voorlopige hechtenis tot nog toe steeds verlengd. Tot de raadkamer besliste dat de ex-ambtenaar zijn voorlopige hechtenis kon voortzetten onder elektronisch toezicht. Het Brusselse parket ging daartegen in beroep, maar dat beroep werd niet opgemerkt door de griffie van de gevangenis van Sint-Gillis, waarop de man de gevangenis mocht verlaten.

Hij zat zo een week thuis tot de griffie verwittigd werd dat hij vrijdag voor de KI moest verschijnen. De man werd terstond weer opgepakt maar zijn advocaat, Dimitri de Béco, pleitte met succes voor de KI dat het geen zin had hem nog langer in de gevangenis te houden. De KI bevestigde daarop de beslissing van de raadkamer om de man onder elektronisch toezicht te plaatsen.

"De directie van de gevangenis van Sint-Gillis stelt dat betrokken gedetineerde door een menselijke fout is vrijgelaten", zegt de woordvoerster van het gevangeniswezen. "Deze fout is echter door de griffie van de gevangenis zelf vastgesteld, waarna de gedetineerde opnieuw is opgesloten in de gevangenis van Sint- Gillis, waar hij tot op heden nog steeds verblijft."

bron: Belga