Amazon wil auteurs per gelezen pagina betalen

Amazon wil auteurs per gelezen pagina betalen

Amazon test een nieuw betalingsmodel voor auteurs. Volgens het nieuwe model zullen schrijvers niet langer per download maar per gelezen pagina betaald worden. Dat ontdekte The Atlantic in de nieuwe voorwaarden van Amazon.

Het nieuwe systeem wordt momenteel op beperkte schaal toegepast op boeken van auteurs die zelf op Amazon publiceren en die gelezen worden via Kindle Unlimited en de Lending Library. Kindle laat gebruikers toe om voor een vast bedrag per maand onbeperkt e-boeken te lezen terwijl de Lending Library elk vast lid op Amazon een gratis boek per maand biedt.

Amazon verdeelt elke maand het bedrag die die twee groepen betalen. Tot nu toe gebeurde dat op basis van het aantal downloads, maar de webwinkel wil nu liever kijken naar het aantal gelezen pagina's en daar een bepaald bedrag aan koppelen. Omdat e-boeken geen vast lettertypen of formaat hebben en dus het aantal pagina's serieus kan verschillen, heeft Amazon een standaard ontwikkeld die de Kindle Edition Normalized Page Count heet. Deze maatstaf bepaalt wat een pagina precies is.

"Het is ons doel om de auteurs op een eerlijke manier te belonen voor hun harde werk, meer lezers aan te trekken en lezers aanmoedigen meer en vaker te lezen," zei de woordvoerder van Amazon. Wanneer de nieuwe betaalmethode voor alle e-boeken zal gelden, werd niet bekend gemaakt.