In alle stilte op het werk: no Talk Tuesday is schot in de roos

In alle stilte op het werk: no Talk Tuesday is schot in de roos

Volledige stilte op het werk. Ten minste, op één dag in de week. Dat is wat een aantal Brusselse bedrijven in maart heeft geprobeerd tijdens no Talk Tuesday. Het experiment om de productiviteit te verhogen werd positief onthaald.

De hele maand maart werden bij verschillende bedrijven in Brussel elke dinsdagochtend de e-mails, sociale media en telefoontoestellen even aan de kant geschoven. Gesprekken met collega's werden eveneens tot een minimum beperkt. Zonder de prikkels van binnenkomende mails, notificaties en gesprekken zouden werknemers hun taken sneller af kunnen krijgen en zich beter kunnen concentreren.

Positief en zelfs leuk

Een rondvraag binnen de participerende bedrijven toonde aan dat het merendeel van de medewerkers het initiatief positief ervaart en zelfs leuk vindt. Partena, één van de deelnemende bedrijven, is van plan de ongestoorde dinsdagen verder te zetten. Ze zal vóór het initiatief verder te zetten, wel de regels een beetje aanpassen. Daarna is het bedrijf van plan om de stille ochtenden toe te passen in andere afdelingen.

Het is niet voor elke afdeling even makkelijk om 's ochtends volledig in stilte te werken. Voor velen is communicatie nu eenmaal cruciaal. “Het was moeilijk om tegen de andere diensten te zeggen dat ze ons niet mochten storen”, zegt marketingdirecteur Greet Santy in De Tijd. “Marketing is een ondersteunende dienst en als iemand iets dringend nodig heeft, moet die bij ons terecht kunnen.”