Albanese voetballers krijgen diplomatiek paspoort

Albanese voetballers krijgen diplomatiek paspoort

De 1-0 tegen Roemenië was een historische prestatie voor Albanië. Nooit eerder nam het land deel aan een groot toernooi en ondanks dappere vertoning tegen Frankrijk en Zwitserland moesten 'de Adelaars' telkens het onderspit delven. Niet zo tegen Roemenië, waar de rood-zwarten voor het eerst scoorden en die voorsprong konden vasthouden om Roemenië naar huis te sturen.

Na de wedstrijd barstte het feest los in hoofdstad Tirana. Alsof de overwinning nog niet genoeg was, maakt Albanië nog een waterkansje om bij de beste derden door te gaan. Zo'n prestatie verdient dus een extraatje en de Albanese regering besliste daarom dat alle spelers een diplomatiek paspoort.

Diplomatieke paspoorten zijn normaal gezien enkel weggelegd voor hooggeplaatste functionarissen en personeel van diplomatieke missies. Meestal gaat dit paspoort ook gepaard met diplomatieke onschendbaarheid, maar die krijgen de voetballers niet. Aangezien Albanezen toch zonder visum in de Europese Unie mogen rondreizen en de meeste spelers in het buitenland spelen, is het vooral een symbolisch geschenk.

AFP / P. Desmazes