Al 24 doden door cholera in Zimbabwe

Het aantal doden door de cholera-epidemie in Zimbabwe blijft stijgen. Volgens officiële cijfers zijn er al 24 mensen bezweken. De epidemie trof eerst de hoofdstad Harare maar is intussen uitgebreid naar omliggende regio's. Dat melden het Zimbabwaanse ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. De Zimbabwaanse regering kondigde dinsdag de noodtoestand af in de hoofdstad nadat 20 mensen er stierven aan de ziekte en 2.000 anderen ermee besmet raakten. Volgens een nieuwe balans zijn er intussen 23 doden gevallen in Harare en één in het zuidelijke district Masvingo.

De situatie is schrijnend en de ziekte moeilijk te bestrijden omdat ze resistent is voor twee soorten antibiotica. Er is ook een groot tekort aan medicijnen en beschermende kledij voor de hulpverleners. De hoofdstad kampt voorts met verstopte riolen en slechte watervoorziening.

Een epidemie van cholera in 2008 in Zimbabwe duurde meer dan een jaar en kostte meer dan 4.000 mensen het leven. Er kwam pas een eind aan nadat internationale groepen hadden ingegrepen en medicijnen en waterzuiveringsmiddelen hadden bezorgd.

bron: Belga