Akkoord over strategische visie Defensie tegen 2030

Akkoord over strategische visie Defensie tegen 2030

De federale overheid heeft woensdagavond na maanden palaveren uiteindelijk een princiepsakkoord bereikt over de "strategische visie" voor het Belgische leger tegen 2030. Die moet leiden tot een aanzienlijke verhoging van het defensiebudget, zo is vernomen bij regeringsbronnen. De strategische visie is tijdens een elektronische ministerraad goedgekeurd in de week dat er belangrijke NAVO-top plaatsvindt, aldus een regeringsbron.

In het document van 144 pagina's dat de regering goedkeurde, staat dat het defensiebudget tegen 2030 1,3 procent van het bbp zal uitmaken. Daarmee zou het budget op 6,5 miljard euro uitkomen, tegenover de huidige 4 miljard. Momenteel bedraagt het defensiebudget 0,9 procent van het bbp, terwijl de NAVO zijn leden vraagt om tegen 2024 twee procent van hun budget voor defensie uit te trekken.

In december vorig jaar bereikte het kernkabinet een akkoord over twaalf principes, onder meer over een verhoging van het defensiebudget met 1,3 procent tegen 2030, en de aankoop van 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen ter vervanging van de verouderde F-16's. Die principes werden woensdag goedgekeurd in het document, waarin ook nog eens werd herhaald dat de belangrijkste opdrachten van Defensie collectieve verdediging, de collectieve veiligheid en de bescherming van Belgische burgers in de wereld zijn.

"De landsverdediging kan nog altijd ingezet worden door de regering in het kader van nationale en internationale missies op basis van de beschikbare capaciteit", zo staat er nog in de tekst.

bron: Belga