Akkoord klimaattop oogst meteen kritiek

De 196 landen die sinds twee weken bijeen zijn in het Poolse Katowice voor deVN-klimaattop (COP24), hebben zaterdagnacht een akkoord bereikt en een reeks regels aangenomen die gestalte moeten geven aan het klimaatakkoord van Parijs. De ngo's reageren teleurgesteld op de resultaten van de conferentie.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

De regels, het ‘rule book' in VN-jargon, zijn aangenomen na afloop van een top die lang uitliep. Ze zijn het resultaat van twee jaar technische en arbeidsintensieve onderhandelingen. Ze werden doorkruist door de verkiezing van verschillende klimaatsceptici, zoals de Amerikaanse president Donald Trump.

De uitvoerende regels, die technisch van aard zijn, zijn essentieel voor een goede uitrol van het klimaatakkoord van Parijs. Dat akkoord heeft als doel om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden, indien mogelijk zelfs onder de 1,5 graad. Ook moeten de regels een wederzijds vertrouwen tussen de landen bewerkstelligen.

Het kwam erop aan om een aanvaardbare middenweg te vinden tussen de eisen van de industrielanden en de ontwikkelingslanden. De eerste groep wil een strikte opvolging van de engagementen, de tweede een zekere flexibiliteit.

Ontevreden ngo's

Oxfam, 11.11.11 en WWF reageren allen ontgoocheld op de karige besluiten die op de VN-milieuconferentie COP 24 in het Poolse Katowice zijn genomen. De rijke landen «keren met het schaamrood op de wangen terug», oordeelt Oxfam. Het WWF ziet desondanks «een beetje vooruitgang», maar stelt dat België «de boot volledig dreigt te missen». 11.11.11 stelt vast dat de top in Katowice «geen goed nieuws is voor de meest kwetsbaren».

«België toonde helaas niet het gehoopte engagement om ambitie te verhogen», stelt het WWF. «Ondanks de dwingende vraag van 75.000 mensen in de straten van Brussel, verkoos België aan de zijlijn te blijven staan door als een van de enige in Europa te weigeren een voorstel voor het verhogen van de energie-efficiëntie goed te keuren.»

Klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele is dan weer «ontgoocheld» dat België zich op de milieuconferentie niet achter de meer ambitieuze landen heeft geschaard. Dat is, aldus de professor aan de universiteit van Louvain-la-Neuve, de schuld van Vlaanderen, dat «aan kortetermijndenken» heeft gedaan.