Airbnb telt 780.000 logies in België

Airbnb telt 780.000 logies in België

Het aantal gasten via Airbnb steeg met 49% tegenover een jaar eerder. De 15.000 Belgische verhuurders ontvingen vorig jaar bijna 780.000 gasten. Een verhuurder verdient gemiddeld 2.100 euro door zijn of haar plek 31 nachten te verhuren. Het afgelopen jaar verdienden verhuurders zo 63 miljoen euro door hun huis te delen. De bezoekers, die gemiddeld 2,9 nachten in hun logement verbleven, spendeerden in een jaar tijd 240 miljoen in België.

Het merendeel van de Airbnb-gasten in België komt uit Europa (82%), vooral uit Frankrijk (21%). Zestien procent van de gasten zijn Belgen. Traditioneel reisden de meeste Airbnb-gasten in België naar Brussel, maar intussen heeft Vlaanderen de hoofdstad voorbijgestoken. Zowel Wallonië (+79%) als Vlaanderen (+54%) hebben een sterkere groei in bezoekersaantal dan Brussel (+35%).

Niet iedereen is echter enthousiast. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) noemde het bedrijf al een «economisch monster». Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) roept Airbnb op om gegevens vrij te geven zodat steekproeven uitgevoerd kunnen worden om te controleren of verhuurders aan de wettelijke voorwaarden voldoen. De Tijd onthulde eerder in een lijvig dossier dat heel wat van de Airbnb-appartementen in ons land eigenlijk uitgebaat worden door bedrijven en niet door particulieren die hun stulpje af en toe eens verhuren.