Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen komende uren

In de nacht van zaterdag op zondag dalen de wegdektemperaturen tot onder het vriespunt. Een zwakke storing met smeltende sneeuw en motregen zal Vlaanderen doorkruisen van west naar oost volgens de weersvoorspellingen van de Meteo Wing. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt om het rijgedrag aan te passen aan die gevaarlijke omstandigheden.

De combinatie van de winterse neerslag en een bevroren ondergrond kan zorgen voor ijzel op de wegen tijdens de nacht en de vroege ochtend. Wanneer druppels neerslag bij het contact met het wegdek bevriezen wordt een ijslaagje gevormd dat men ijzel noemt.

De strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer volgen de toestand op de weg op en strooien wanneer nodig en zinvol. Maar negatieve wegdektemperaturen in combinatie met winterse neerslag maakt gladheidbestrijding zeker niet gemakkelijk: de neerslag kan het preventief gestrooide zout weer wegspoelen waardoor de wegen verraderlijk glad kunnen liggen. Gladde wegen zijn hierdoor niet altijd te vermijden.

Het Agentschap Wegen en Verkeer raadt tot slot weggebruikers aan om verplaatsingen deze nacht en mogelijk ook zondagochtend uit te stellen tot de neerslagzone Vlaanderen heeft verlaten. Indien men toch de baan op moet, dan is voorzichtigheid zeker aangeraden. Pas het rijgedrag aan, rij niet te snel en houd voldoende afstand.

bron: Belga