Afscheid van omgekomen brandweermannen met indrukwekkende erehaag

door
Belga
Leestijd 1 min.

Met een indrukwekkende erehaag en een ingetogen afscheidsviering is in de brandweerkazerne van Heusden afscheid genomen van de twee omgekomen brandweermannen van het brandweerkorps van Heusden-Zolder. Honderden collega's van brandweerkorpsen van het hele land en net over de grens vormden een meterslange erehaag langs de Koerselsesteenweg net voor de brandweerkazerne waar de afscheidsviering plaatsvond. De lichamen van de 42-jarige Chris Medo en zijn 36-jarige collega Benni Smulders werden met twee brandweerwagens langs de erehaag voor een laatste keer naar hun kazerne gebracht waar hun familie, vrienden, korpscollega's en hoogwaardigheidsbekleders op hen zaten te wachten. Onder hen minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem, provinciegouverneur Herman Reynders, verschillende Limburgse burgemeesters en korpsoversten van de naburige brandweerkorpsen.

Buiten, achter de kazerne, stond een scherm opgesteld waar de honderden brandweermannen en -vrouwen uit het hele land de ceremonie konden volgen.

Aan het begin van de plechtigheid kregen de twee omgekomen mannen van minister De Crem het Burgerlijk Kruis eerste klasse voor moed en opoffering.

De twee brandweermannen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag om het leven toen ze bijstand leverden aan het brandweerkorps van Beringen bij een brand in een kraakpand op de Koolmijnlaan in Beringen. De twee mannen konden niet meer tijdig uit het kraakpand komen toen er een flash-over plaatsvond.

Morgennamiddag vindt er nog een stille mars plaats in Beringen.

bron: Belga