Activiteitsgraad niet-EU burgers het laagst in België

Activiteitsgraad niet-EU burgers het laagst in België

De activiteitsgraad van niet-EU burgers was in 2015 van alle EU-landen het laagst in België. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. In ons land was in 2015 59,4 procent van de niet-EU burgers tussen 20 en 64 jaar aan het werk of op zoek naar een job, tegenover 74 procent van de eigen onderdanen. België scoort daarmee een stuk slechter dan het Europese gemiddelde van 69,8 procent actieve niet-EU burgers, hoewel het patroon in de meeste EU-landen wel hetzelfde is. Enkel in Griekenland, Slovenië, Slovakije, Italië, Spanje, Cyprus, Portugal, Tsjechië en Hongarije waren meer niet-EU burgers dan eigen onderdanen actief op de arbeidsmarkt.

Wat het verschil in activiteitsgraad tussen niet-EU burgers en eigen onderdanen betreft, is België echter niet de slechtste leerling van de Europese klas. Dat verschil is het grootst in Nederland (22,5 procentpunt), gevolgd door Finland (18,8 procentpunt) en Duitsland (18,3 procentpunt). Ons land volgt daar op de zevende plaats, met een verschil van 14,6 procentpunt. Het gemiddelde voor de hele de EU bedroeg 7,5 procentpunt.

Niet-EU burgers waren in 2015 ook vaker werkloos dan eigen onderdanen. Het gemiddelde werkloosheidscijfer voor niet-EU burgers in de EU bedroeg 18,9 procent, meer dan het dubbele van de eigen onderdanen (8,7 procent).

bron: Belga