Abdij van Averbode zet deuren open voor jonge paters in spe

Abdij van Averbode zet deuren open voor jonge paters in spe

Je bent een jonge man tussen de 18 en 30 jaar oud, met een kakelvers diploma onder de arm of juist actief op de arbeidsmarkt en je weet niet welke richting je met je leven uit wil? Dan is een jaar lang gratis ophokken met de paters van de abdij van Averbode misschien iets voor jou.

Nieuwe visies ontdekken

Als je intekent op het aanbod van het mannenklooster, leef je een volledig jaar mee volgens het ritme van de christelijke gebedstijden. Dat betekent een ochtendgebed om 8u30, een middagtijd en een afsluitend avondgebed. Overdag leef je samen met de Norbertijnen en verdien je je eten en onderdak door hier en daar een handje toe te steken.

"De abdij wordt een soort van anker", vertelt opleidingsverantwoordelijke Christophe Monsieur aan Metro. "Van daaruit krijg je de kans om te proeven van de verschillende wereldvisies binnen de Kerk." De jongeren zullen in de loop van het jaar een aantal vormingen en cursussen volgen over het christelijke leven, maar mogen ook de abdijmuren verlaten om zich onder te dompelen in verschillende manieren van leven. "Er zijn open gemeenschappen, gesloten monastieke gemeenschappen of bijvoorbeeld een christelijk gezin in het midden van de stad. We willen ze laten kennismaken met het hele gamma aan stromingen binnen het katholicisme, zodat ze zelf achteraf een gefundeerde keuze kunnen maken."

Maar vijf plaatsen

Geïnteresseerden zullen er wel snel moeten bij zijn. Het aantal voorziene plaatsen is namelijk beperkt. «Omdat de jongeren aangepaste begeleiding en vormingen zullen krijgen, kunnen we dat niet voor heel veel mensen organiseren. We zullen maximaal vijf jonge mannen toelaten», liet Monsieur weten.

(xvdl)

Foto Abdij Averbode