Aantal transitmigranten in West-Vlaanderen blijft dalen

Het aantal aangetroffen illegalen in West-Vlaanderen, en dan vooral aan de kust, blijft de jongste maanden stabiel en vertoont zelfs een stevige dalende trend in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé meegaf aan persagentschap Belga. In de eerste vijf maanden van 2017 zijn er 2.091 mensen zonder papieren opgepakt in West-Vlaanderen. Dat is bijna de helft van vorig jaar toen er 3.935 illegalen werden opgepakt tussen januari en mei. Begin 2016 was er een forse opstoot van het aantal migranten die vanuit Noord-Frankrijk via Zeebrugge naar Groot-Brittannië wilden. Toen werden in januari en februari door grootscheepse controleacties en het afsluiten van de grenzen ruim 2.000 mensen staande gehouden, vooral aan de Frans-Belgische grens in de westkust.

Maar nu is de situatie beheersbaar en controleerbaar. "We zien toch een dalende trend, al durven de cijfers wel fluctueren", aldus gouverneur Decaluwé. Nu worden ongeveer een 400-tal mensen staande gehouden per maand, al durven daar dubbele tellingen insluipen van illegalen die meermaals opgepakt worden. In 2015 schommelde dat aantal rond de 200 en in 2016 tussen de 1.000 en de 5.000.

"Ook de nationaliteiten blijven verschuiven. De jongste weken zagen we bijvoorbeeld opvallend veel Marokkanen, Algerijnen en Afghanen. We weten ook dat er in Noord-Frankrijk een aantal kleinere kampen zijn. Die zijn ontstaan of gegroeid na de brand in Duinkerke. Vooral aan de westkust was er onlangs nog een stijging van het aantal meldingen", zei de gouverneur.

bron: Belga