Aantal migranten dat per boot in Italië arriveert op jaar tijd gehalveerd

Aantal migranten dat per boot in Italië arriveert op jaar tijd gehalveerd

Het aantal migranten dat dit jaar per boot in Italië is aangekomen is gehalveerd in vergelijking met 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Tegenover 2017 gaat het zelfs om een daling met ruim 90 procent. Volgens Binnenlandse Zaken kwamen tot 24 december 2019 11.439 migranten aan in Italië. Vorig jaar waren er tegen kerstavond al 23.210 in Italië aangekomen, in 2017 waren het er 118.914. De grootste groep migranten (2.654) kwam in 2019 uit Tunesië, gevolgd door Pakistan (1.180) en Ivoorkust (1.135).

Aan de oorsprong van de daling van het aantal migranten dat naar Italië trekt, ligt het omstreden akkoord dat de toenmalige sociaaldemocratische Italiaanse regering-Renzi in 2017 met Libië sloot. Italië beloofde toen, met de steun van Europa, logistieke en financiële steun aan Libië, zodat de Libische kustwacht migranten en vluchtelingen zou beletten om de oversteek te wagen in de bootjes van smokkelaars. Volgens de media heeft de kustwacht in het kader van dat akkoord milities die betrokken zijn bij de burgeroorlog en die zich bezighouden met mensensmokkel, geld betaald om minder mensen per boot naar Italië te sturen.

Na de regeringswissel in 2018, met partijleider van de extreemrechtse Lega Nord Matteo Salvini als minister van Binnenlandse Zaken, verstrengde het Italiaans beleid tegen de zogenaamde bootvluchtelingen aanzienlijk. Zo stelde het land zijn havens niet meer open voor reddingsschepen van ngo's. De huidige centrumlinkse regering die sinds september aan de macht is, vaart een meer gematigde koers en laat die schepen wel weer toe.

bron: Belga