Aanslagen 22 maart - 22 maart: kroniek van aangekondigde terreur

Lang voor de aanslagen in Brussel werd ons land gewaarschuwd voor terreur. Islamitische Staat verweet België deelname aan de strijd tegen het kalifaat en dreigde met represailles. Video's van Belgische IS-strijders die expliciet Brussel als doelwit noemden, werden op het internet geplaatst. Op dinsdag 22 maart 2016 iets voor 08.00 uur was het dan zover: twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven Brussels Airport. Een uur later ontplofte op een tiental kilometer van de luchthaven nog een bom. Dit keer in het Brusselse metrostation van Maalbeek, vlakbij de Europese wijk. Bij de twee aanslagen vielen 32 doden, honderden mensen raakten gewond. Drie terroristen, Ibrahim El Bakraoui (29), Najim Laachraoui (24) en Mohamed Abrini (31), waren dinsdagochtend vanuit Schaarbeek naar de luchthaven in Zaventem afgezakt met valiezen vol explosieven. Enkele dagen voordien, op 18 maart, werd Salah Abdeslam, op dat moment een van de meest gezochte terroristen in Europa voor zijn aandeel in de bloedige aanslagen in Parijs, in Molenbeek gearresteerd.

De explosies in de vertrekhal zaaien dood en vernieling. El Bakraoui en Laachraoui laten daarbij het leven. Maar de derde man, Abrini, wordt door de kracht van de ontploffingen zelf weggeslingerd. Hij zal uiteindelijk zijn met explosieven gevulde bagage achterlaten en te midden van de mensenmassa de luchthaven verlaten. Hij keert te voet terug naar Schaarbeek.

Een uur later, om 09.11 uur, ontploft op een tiental kilometer van de luchthaven nog een bom. Dit keer in het Brusselse metrostation van Maalbeek, vlakbij de Europese wijk. Op het moment van de explosie is de metro naar goede gewoonte gevuld met pendelaars op weg naar het werk. Ook hier, net zoals in de luchthaven van Zaventem, vallen er verschillende dodelijke slachtoffers.

Heel Brussel gaat die dag onherroepelijk dicht. Het OCAD, dat het dreigingsniveau in België bepaalt, verhoogt het terreurniveau van drie naar vier. Mensen worden opgeroepen om thuis te blijven. Ondertussen zijn de hulpdiensten druk in de weer om de dodelijke slachtoffers te bergen en de honderden gewonden over te brengen naar verschillende ziekenhuizen in Brussel en de rest van het land.

De taxichauffeur die El Bakraoui, Laachraoui en Mohamed Abrini naar de luchthaven bracht, stapt diezelfde ochtend nog naar de politie. Dankzij die tip komen de speurders uit op het schuiladres van de terroristen in de Max Roosstraat in Schaarbeek, waar materiaal wordt gevonden waarmee de daders nog meer explosieven konden maken.

In de loop van de namiddag duiken er beelden op van Mohamed Abrini die te voet op de vlucht sloeg. Op dat moment is hij echter enkel gekend als de "man met het hoedje". Hij zal op 8 april opgepakt worden in Anderlecht. Diezelfde dag pakt de politie ook Ossama Krayem op. Hij werd enkele minuten voor de aanslag in Maalbeek nog gefilmd met El Bakraoui in het metrostation van Pétillon.

De balans van de ergste terreuraanval in België is zwaar: 32 doden en meer dan 300 gewonden.

bron: Belga