Aangepaste roamingtarieven leiden tot fikse besparing

Aangepaste roamingtarieven leiden tot fikse besparing

1. Wat is er precies veranderd?

Om de Europese consument beter te beschermen tegen hoge gsm-facturen na een verblijf in het buitenland, heeft het Europees Parlement beslist om de roamingkosten stapsgewijs af te schaffen. Eind april werd de eerste stap gezet door de roamingkosten te plafonneren tot maximaal 0,05 euro per minuut voor uitgaande oproepen, 0,02 euro per sms en 0,05 euro per megabyte. Het is de bedoeling dat tegen juni 2017 alle extra kosten in het buitenland definitief afgeschaft worden. Vanaf dat moment kan je aan de voorwaarde van je gewone abonnement naar hartenlust surfen, bellen en sms'en in het buitenland.

2. Hoeveel bespaar je hierdoor?

Uit een berekening van Topcompare.be blijkt dat een gemiddeld gezin dankzij de nieuwe maatregelen tot 70 euro kan besparen tijdens een vakantie van twee weken. Er werd daarbij uitgegaan van 60 belminuten, 40 sms'en en 310 megabyte aan verbruikte data. Volgende zomervakantie kan er nog eens 20 euro extra bespaard worden omdat dan alle extra kosten van de baan zijn.

3. Welke speciale formules bieden de operatoren aan?

Scarlet-klanten zijn momenteel het beste af: zij betalen momenteel geen roamingkosten. Maar ook andere providers zijn intussen op de kar gesprongen en hebben hun tarieven aangepast. Via speciale vakantiepakketten bieden zij hun klanten de mogelijkheid om in het buitenland tijdelijk te surfen aan nationale tarieven.

www.topcompare.be