8 tips om budgetvriendelijk je droomhuwelijk te organiseren

Ben je van plan om binnenkort in het huwelijksbootje te stappen? Dan weet je vast al dat de mooiste dag in jouw leven een grote hap uit je budget kan nemen. Gemiddeld kost een huwelijk € 15.000 à € 20.000. Een serieus bedrag waar veel mensen eerst een pak moeten sparen of zelfs een persoonlijke lening voor aangaan. Gelukkig wordt goedkoper trouwen met deze acht tips een stuk gemakkelijker!

door
Online redactie
Leestijd 4 min.

 

1.Zoek een goedkopere trouwjurk

Een trouwjurk kost al snel meer dan € 1000 euro en het prijskaartje kan zelfs oplopen tot ver daarboven. Toch kunnen ook de budgetvriendelijke alternatieven minstens even mooi zijn. Zo zijn er heel wat (online) tweedehandsboetieken waar je ook mooie pareltjes kan vinden. Een goede portie vintage is altijd hip. Daarnaast kan je ook in de gewone zaken soms koopjes doen in de solden. Misschien is er ook wel een outlet met bruidsjurken bij jou in de buurt?

2.Stel je boeket zelf samen

Ook een bruidsboeket kan heel wat geld kosten. Om het een stuk goedkoper te maken, kan je zelf je boeket samenstellen met de bloemen en kleuren die jij mooi vindt. Je kiest dan best voor seizoensbloemen omdat deze een stuk goedkoper zijn dan bloemen die moeilijker te verkrijgen zijn. Ook wilde bloemen kunnen heel mooi zijn in een bruidsboeket. Met een mooi lint kan je al jouw favoriete bloemen samenbinden en zo zelf een bruidsboeket creëren.

3.Kies een goedkopere locatie

Een trouwlocatie is vaak een van de duurste dingen waarmee je moet rekening houden in je trouwbudget. Maar trouwen in een kasteel of een dure feestzaal van een hotel, moet dat echt? Er bestaan heel wat andere alternatieven waar je ook een prachtig trouwfeest kan houden. Denk bijvoorbeeld aan een mooie boerderij of villa van een van je familieleden of vrienden. Tegenwoordig organiseren veel mensen ook een groot feest in hun tuin of in een tent op een veld. Met de juiste aankleding is een trouwfeest op een alternatieve locatie net zo gezellig.

4.Kleed je trouwlocatie zelf aan

Als je kiest voor een andere locatie dan een feestzaal, sta je natuurlijk ook zelf in voor de inrichting. Dat is ook niet eens zo erg als je weet dat je daarmee een hoop geld kan besparen. En misschien vind je het nog leuk ook? Als je een beetje creatief bent - weet dat Pinterest altijd je beste vriend is - dan kan je zelf jouw locatie en tafels versieren. Met kleine details en elementen zoals kaarsen, vaasjes of potjes met bloemen, lampionnen, … kom je vaak al een hele eind ver.

5.Zoek een alternatief voor het eten

Je kan het al raden: ook een feestmaal voor al je familie en vrienden is niet echt goedkoop. De prijs drukken kan gemakkelijk als je het eten zelf verzorgd. Je moet natuurlijk op je trouwfeest niet in je potten en pannen staan roeren, maar er zijn wel enkele andere alternatieven die enorm gezellig en budgetvriendelijk zijn. Je kan bijvoorbeeld een grote barbecue organiseren, foodtrucks laten komen of sharing plates op tafel zetten.

6.Bespaar op het vervoer

Wie budgetvriendelijk wilt trouwen, moet vooral besparen op de extraatjes. Een limousine of oldtimer die je van de kerk of ceremonie naar het trouwfeest brengt is leuk, maar kost helaas geld. Als je hier niet zoveel belang aan hecht en wat geld wilt besparen, kan je dus ook gewoon je eigen auto nemen. Als de ceremonie en de feestlocatie niet zo ver van elkaar liggen, kan je bijvoorbeeld met al je gasten ook gezellig er naartoe wandelen.

7.Maak je uitnodigingen zelf en verstuur ze digitaal

Uitnodigingen laten ontwerpen, postzegels om ze te versturen, … al in de beginfase van je huwelijk ben je snel heel wat geld kwijt. Toch hoeft dat niet als je zelf de uitnodigingen kan ontwerpen. Ben je niet zo creatief en zit je nu al met de handen in het haar bij deze gedachte? Geen nood! Online zijn er heel wat gemakkelijke tools of websites die je in enkele stappen helpen om een prachtige huwelijksuitnodiging te maken. Je kan ze zelfs digitaal versturen en zo meteen de kosten voor postzegels vermijden.

8.Prik een goedkope trouwdag

Geloof het of niet: zelfs de dag en het moment waarop je trouwt kan een verschil maken in je budget. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn logischerwijs de duurste dagen om je droomdag te organiseren. Ook in de zomer is trouwen vaak duurder dan in de winter. Buiten het trouwseizoen - van mei tot september - kunnen leveranciers en trouwlocaties een stuk goedkoper zijn. Extra budgetvriendelijk is het om voor de wet te trouwen. In sommige steden en gemeenten kan dat gratis, maar ook dat is afhankelijk van de gekozen dag. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om tijdens de werkweek te trouwen, maar niets houdt je tegen om voor de wet te trouwen op een dinsdag en een feest te houden in het weekend.

Bron: TopCompare.be