"6.491.641 miljoen Belgen helpen cybercriminelen"

"6.491.641 miljoen Belgen helpen cybercriminelen"

Het internet bevat een oneindige hoeveelheid informatie, maar tussen de draden van het web gaat ook heel wat ongedierte schuil. Veel mensen denken door een normaal surfgedrag beveiligd te zijn virussen en Trojaanse paarden, maar dat is niet voldoende. Een nieuwe preventiecampagne wil de Belg daarvan bewust maken.

De actie gaat gepaard met de slogan ‘6.491.641 miljoen Belgen helpen cybercriminelen'. Een schrikbarend getal, dat afkomstig is van een studie van de universiteit van Gent en dat slaat op het aantal mensen dat hun computer, tablet of smartphone onvoldoende of helemaal niet beveiligt.

Voorkomen is beter dan genezen

Om de Belg beter te wapen tegen digitale gevaren is de website safeonweb.be opgestart. Daar kan je je internetgedrag analyseren, informatie krijgen over hoe je je toestel kan scannen op virussen en een lijst van antivirusprogramma's bekijken.

"Beschouw het als een grote schoonmaakactie van je computer, tablet of smartphone", zei Christine Darville, voorzitster van de Cyber Security Coalition, een platform van cybersecurityspecialisten van overheid, bedrijven en de academische wereld.

De campagne hoopt het grote publiek en de bedrijfswereld ertoe aan te zetten hun apparaten onder de loep te nemen. "Je toestel beveiligen doe je met een goede virusscanner, updates van je programma's en het maken van back-ups", vat Miguel De Bruycker, directeur van het CCB de aanbevelingen samen. "Ook door valse mails of phishing te kunnen herkennen, kan je jezelf veel onheil besparen".