5 verrassende effecten van suiker op je lichaam

5 verrassende effecten van suiker op je lichaam

1. Het is slecht voor je humeur

Je lichaam heeft doorheen de dag nood aan een stabiele toevoer van glucose in de vorm van koolhydraten. Kies je voor snelle suikers, dan ga je van suikeroverdosis naar een -tekort en weer terug. Wat dan weer leidt tot moeheid. Kies liever voor complexe koolhydraten zoals meergranenbrood en volle rijst. Je suikerlevels blijven op pijl en je vermijdt onnodige vermoeidheid.

2. Huidveroudering

Wat je eet heeft een invloed op je lichaam, dat weten we allemaal. Je huid is je grootste orgaan en heeft dus ook baat bij een evenwichtige voeding. Volgens dokter Nicholas Perricone, dermatoloog, zorgt suiker voor een snellere huidveroudering. De stof veroorzaakt namelijk een voortdurende ontsteking doorheen je lichaam. "Suikermoleculen binden zich aan collageen, een proces dat we 'glycatie' noemen in onze huid. Die glycatie breekt collageen af, wat dan weer zorgt voor ontstekingen en uiteindelijk voor rimpels." Het gaat hier wel maar om een theorie die tot nog toe niet bewezen is.

3. Slechte vertering

Natuurlijke suikers gaan hand in hand met vezels, vitamines, mineralen en water. Daarom is fruit bijvoorbeeld belangrijk voor onze algemene gezondheid en voor het evenwicht in onze spijsvertering. Geraffineerde suiker daarentegen bezit weinig tot geen voedingsstoffen of vezels. Daardoor kan je spijsvertering uit balans geraken en kan je niet meer op toilet. Wat dan weer zorgt voor een opgeblazen gevoel.

4. Schimmelinfecties

Candida is een schimmel die van nature in je lichaam aanwezig is. Deze is eveneens verantwoordelijk voor de meeste schimmelinfecties. Door een slecht dieet dat rijk is aan suikers en geraffineerde koolhydraten, voedt je de candida echter. Heb je veel last van vervelende schimmelinfecties? Probeer dan eens om minder suiker te eten.

5. Hongergevoel

Snelle suikers verteren snel en worden snel opgenomen door je bloed, wat zorgt voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Ze stillen je honger slechts voor korte tijd en bovendien zullen de diepe dalen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor een vergroot hongergevoel.