42 jaar zonder Elvis: 7 weetjes over The King of Rock and Roll

42 jaar zonder Elvis: 7 weetjes over The King of Rock and Roll

Meest succesvolle soloartiest

Elvis Presley is nog altijd dé best verkopende soloartiest in de geschiedenis van de popmuziek. Hij verkocht meer dan 600 miljoen (!) platen. Hij staat daarbij niet helemaal bovenaan de lijst van bestverkochte muziek ooit: The Beatles hebben hem nog ingehaald en dus moet Elvis het stellen met een tweede plek.

Nog steeds prijsbeest

Ook al is Elvis al meer dan veertig jaar dood, hij levert nog altijd miljoenen op. Zo zou hij in 2018 goed zijn geweest voor een ruime 40 miljoen dollar. Hij is daarmee na Michael Jackson de grootste overleden artiest ter wereld die nog geld oplevert.

The Graceland Mansion

AFP / M. Ngan

Het is echter niet de muziek van Elvis die zoveel geld in het laadje brengt, maar zijn landhuis Graceland. De grootste bron van Elvis-inkomsten is het huis waar Presley zijn laatste dagen doorbracht. Vandaag de dag is het landhuis in Memphis in Tennessee met zo'n 600.000 bezoekers per jaar het op één na meestbezochte 'museumhuis' van de Verenigde Staten, na het Witte Huis. Fans betalen een flinke duit voor een bezoek. Een tour van vier uur door het enorme huis kost 170 dollar, zo'n 153 euro, per persoon.

Eigen sandwich

Dit kunnen niet veel artiesten zeggen, maar Elvis Presley heeft zijn eigen broodje. Een Elvis Sandwich is in Amerika iets heel normaals, maar niet bepaald goed voor je gezondheid. Meestal bestaat het broodje naast de sandwich namelijk uit pindakaas, boter, spek, stukjes banaan, honing en ... nóg meer spek. Oordeel vooral zelf...

Autopsie

Toen het nieuws dat Elvis Presley dood was op 16 augustus 1977 naar buiten kwam, weigerden een enorm aantal fans dit te geloven. Zoals bij iedere grote artiest, ontstonden er ook rond de dood van Presley een aantal conspiracy theories, waarbij sommige fans claimen dat Presley genoeg had van zijn leven als artiest en zijn dood in scène zette om te kunnen verdwijnen en een 'normaal' leven te leiden.

Zijn dood is echter bevestigd, maar de doodsoorzaak is nog steeds niet bekendt. Er wordt gepraat over een overdosis en anderen menen weer dat de artiest een hartaanval heeft gehad. In 2027 weten we het wellicht zeker: dat is het jaar waarin er een autopsie wordt gepleegd op het lichaam. De vader van Elvis stelde die autopsie uit tot dat jaar, waarin Elvis 50 jaar overleden is.

Luchtballon

Fans van Elvis Presley kunnen het niet groot genoeg aanpakken. Zo bestaat er onder andere een gigantische luchtballon van de artiest, die wereldwijd meevliegt op verschillende evenementen.

Geen wereldtournee

Wie denkt dat Elvis Presley verschillende wereldtournees maakte en zo ongeveer ieder land ter wereld gezien had, heeft het mis: hoewel de artiest wereldwijd bekend is, trad hij slechts vijf keer in zijn leven op buiten de Verenigde Staten, en dat in één ander land. Echt ver weg ging hij niet, want het gaat om een driedaagse tour in Canada in 1957. De reden dat Elvis verder nooit naar het buitenland ging, was volgens velen zijn Nederlandse manager Colonel Tom Parker (wiens echte naam Andreas Cornelius van Kuijk was). Die zou namelijk illegaal in de Verenigde Staten verbleven hebben en gedeporteerd werden als hij het land zou verlaten.

Bron: Metro Nederland