3D-geprinte messen geraken gerechtsgebouw binnen

3D-geprinte messen geraken gerechtsgebouw binnen

Twee eerstejaarsstudenten Communication & Multimedia Design van de Avans Hogenschool in 's-Hertogenbosch in Nederland zijn het Paleis van Justitie in Den Bosch binnengekomen met twee 3D-geprinte messen.

Philine van Bilsen, een van de studenten die deelnam aan het experiment, verstopte een geprint mes onder haar kleding en een in haar tas. Toen ze door de beveiligingsscanner van het gerechtgebouw liep, bleek dat deze de 3D-wapens niet kon opsporen.

Echte wapens kunnen het niet genoemd worden. De messen werden door de studenten getest op scherpte en toen bleek dat het snijden van etenswaren niet zo goed ging, maar dat de punt wel scherp genoeg was om te steken.

Voor de start van het experiment, werd toestemming van de rechtbank gevraagd en gekregen. De veiligheidsdiensten waren dus op de hoogte. Maar dat maakte het voor Philine en de andere studenten niet minder spannend.

"We hadden eigenlijk verwacht dat ze de messen wel zouden vinden, maar dat is niet gebeurd. Nadat het  gelukt was om binnen te komen, beseften we pas hoe makkelijk het ging en dat mensen met slechte bedoelingen dus ook moeiteloos zo'n wapen kunnen binnensmokkelen", klinkt het.

Welke lessen de rechtbank daaruit zal trekken, is onduidelijk. Ilse Westenenk, persvoorlichter van de rechtbank, meldt dat de beveiliging ervan op de hoogte is dat 3D-geprinte wapens niet worden herkend door de scans. Ze stelt dat voor dit soort voorwerpen andere maatregelen nodig zijn.